

Doğa ve Arı kolonisinin Gerçek ve Metaforik Anlamlarıyla Üretimi: KovanProject
KovanProject, Türkiye’nin iki ucunda Tekirdağ ve Şırnak’ta yaşayan, dünyayı aynı ekolojik kaygılarla deneyimleyen Aslıhan Mumcu ve Beyza Durhan’ın arıların fiziksel ve metaforik varlığından beslenerek işlerini üretmesiyle ortaya çıkıyor.
Sanatçıların Daire Sanat’ı bir kovan (ev) olarak nitelediği ve burada gerçekleştirdikleri üretim olan “İki Yüzlü Almanak” serisi doğa ve insan arasındaki hiyerarşiyi nasıl “yersiz ve yurtsuzlaştırabileceğinin” sorusuna cevap arıyor. Arıların, güneşin ve bitkilerin yolculuğunu ve aralarındaki ilişkiyi bir kimlik meselesi addediyor; geçiş, dönüşüm ve aidiyet kavramlarıyla analiz etmeyi öneriyor. Proje, makro ve mikro ölçüde Şırnak ve Tekirdağ’da geçen bir yılın görsel günlüklerinden, bitkilerinden ve yanı sıra atölye atıklarından, duvarda biten bitkilerden besleniyor. Daire Sanat’ta gerçekleşen bu atölyede mühürler işleniyor ve basılıyor, yol haritaları gün içinde tüketilen atıkların yeniden pişmesiyle biyoplastik olarak şekilleniyor ve geçmişin görsel günlükleri malzemesiyle deneye açık olarak yeniden gözden geçiriliyor. Karşılıklı inşanın yollarını bireysel geçmişi, betonu, birlikteliği, karşılaşmayı, tüketimi ve üretimi yok saymadan arayan “İki Yüzlü Almanak” serisi offgrid art project’de izleyicileri sanat ve ekoloji üzerine düşünmeye davet ediyor.
Can Memişoğulları’ndan Bir Seçki
Ses, mekân ve dijital teknolojilerin etkileşimlerini konu alan araştırmalarını bireysel ve toplumsal dönüşüm süreçleriyle ilişkilendiren Can Memişoğulları, güncel sanat ve müzik alanında disiplinlerarası bir yaklaşımla üretim yapıyor.
ARTER, Akbank Sanat, İKSV, Türkiye Avrupa Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi platformlarda sergi, performans ve atölye projeleriyle yer alan Memişoğulları offgrid art project’de farklı medyumları bir araya getirdiği, aralarında video yerleştirme ve 3d baskı eserlerinin yer aldığı bir seçkiyi sergileyecek. Doğa olayları, insan algısı ve teknolojik ilerlemenin kesişim noktalarını keşfetmeye yönelik disiplinlerarası bir yaklaşımla eserlerini üreten Memişoğulları, bu sergide de KovanProject’e paralel olarak doğa teması etrafında işlediği eserlerini izleyicilerle buluşturacak.
"Tesirli Karşılaşmalar” sergisinde offgrid art project’i bir buluşma noktası olarak konumlayan sanatçılar, izleyicileri sadece bir gözlemci değil üretim sürecine dahil olduğu etkileşimi yüksek bir sergi deneyimine davet ediyor.
Tesirli Karşılaşmalar
Kovan Project (Aslıhan Mumcu & Beyza Durhan) & Can Memişoğulları
26. 12.2024 – 01.02.2025

Offgrid art project, bağımsız sanatçılara dinamik bir üretim alanı sunarken, ortak yaratım süreçlerini de önceliklendiriyor. Daire Sanat işbirliğiyle hayata geçirilen “Tesirli Karşılaşmalar” sergisi, bu yaklaşımın güçlü bir örneğini oluşturdu.
Daire Sanat konuk sanatçı programına katılan Can Memişoğulları ve Aslıhan Mumcu ile Beyza Durhan’ın kurucusu olduğu KovanProject, sergide ekoloji, sanat ve teknolojinin kesişiminde yer alan üretimleriyle yer aldı.
Sanatçılar arasındaki etkileşimler, doğayla kurulan bağlar ve kişisel deneyimlerin sanatsal ifade biçimlerine dönüşümü, serginin temel eksenini oluşturdu.
“Tesirli Karşılaşmalar”, sanatın yalnızca bireysel bir ifade aracı değil, aynı zamanda kolektif bir düşünme ve hissetme süreci olduğunu hatırlatan bir karşılaşma alanı sundu.


.jpg)

